Wanneer ga je naar de Orthopedagoog?

Om hulp vragen bij het begeleiden van je kind voelt raar. Je moet het toch zélf kunnen. Veel ouders wachten veel te lang omdat ze te veel van zichzelf verwachten. Je hoeft namelijk niet alles te weten en te kunnen. Vergelijk het met de huisarts: je gaat niet met elke schaafwond of elk griepje naar de huisarts. Maar soms komt je zoon met een dusdanige wond thuis dat je zonder aarzelen besluit: nu gaan we naar de huisarts.

Zonder aarzelen. Dat zijn de belangrijke woorden. Want als het om het innerlijk leven, sociale welzijn of prestaties op school gaat, dan is de urgentie weg. Het lijkt alsof je er nog een nachtje over kunt slapen, het zal zo’n vaart niet lopen. Jammer genoeg geld bij dit soort vragen en klachten hetzelfde als bij fysieke problemen: als je er niks aan doet wordt het snel veel erger. Dat onderbuikgevoel, dat ouderlijk instinct dat je nu ook op deze website bracht, dat is in de regel erg trefzeker. Je maakt je niet voor niets zorgen.

Wat gaat een orthopedagoog doen?

Om te beginnen geeft de orthopedagoog je duidelijkheid. Uit je verhaal kan de orthopedagoog vaak al heel veel afleiden. De meeste ouders vinden het fijn om eens op verhaal te komen en écht gehoord te worden.

Meestal zal de orthopedagoog meteen zijn of haar gedachten met je delen. Overigens zonder meteen uitsluitsel te geven, in de regel is er aanvullend onderzoek nodig en meerdere bijeenkomsten ook met je zoon of dochter. De meeste ouders vinden het fijn al een beetje houvast te hebben en doorgaans kloppen de eerste gedachten van de orthopedagoog heel goed.

Onderzoek geeft richting

In de meeste gevallen zal Orthopedagoog Gouda beginnen met onderzoek. Zoals je zelf al hebt ervaren, het is lastig om een kind te doorzien. Hoe meer ervaring een orthopedagoog heeft, hoe beter hij of zij weet dat kinderen de zorg en zekerheid van onderzoek nodig hebben. We toetsen op een vriendelijke en rustige manier en krijgen via de scores een heel goed beeld van je kind.

Wat houdt een behandeling bij Orthopedagoog Gouda in?

Een behandeling begint met een behandelplan. Dat geeft je houvast en je kunt, nog voordat we iets gaan doen, aangeven hoe jij over de stappen in het plan denkt. In overleg kunnen we onderdelen bijschaven of anders inrichten. Je zult merken dat jouw rol, inzicht en betrokkenheid op alle momenten in de behandeling een wezenlijke rol speelt.

Duurt het lang, zo’n behandeling?

Gemiddeld duurt een behandeling 6 tot 8 weken. In het behandelplan krijg je overigens altijd een inschatting hoe lang ik denk dat onze behandeling zal duren.

Contact met een psycholoog in Gouda

Wil je persoonlijk en deskundig advies in jouw situatie? Bel dan met ons secretariaat, daar zitten medewerkers geschoold in de psychologie die je goed kunnen helpen. Naast een goed advies vinden wij ook een psycholoog die past bij de hulpvraag. Er kan gelijk een afspraak worden ingepland en vaak zonder wachttijd. Bel Psychologen Nederland: 085-4014720.